Cestujeme za sluncem a krásnou přírodou

Přestože se nyní nacházíme na území Itálie, tak se tu převážně setkáme s německy mluvícím obyvatelstvem. Část rakouského Tyrolska totiž získala po první světové válce Itálie. A to je rozhodně další důvod, proč toto místo navštívit, mísí se tu vlivy obou dvou kultur, což je v podstatě jedinečný zážitek. Jinak si spíš spojujeme tuto oblast s hornatým povrchem, který je protkaný údolími. Možná nejlépe se sem cestuje automobilem a velmi oblíbenou trasou je Brennerský průsmyk. Dá se zvolit ještě i stará silnice, kde nás překvapí četné serpentiny a můžeme sledovat tak malé vesničky. Je to sice pomalejší trasa, ale má své kouzlo, hlavně pro milovníky motorek. Navíc, jedeme si odpočinout a obdivovat krásy těchto končin, tak nemusíme nikam spěchat.
croda da lago

Brixen

Otázkou je, kam se vlastně chceme podívat, jelikož míst je zde dostatek jak pro milovníky turistiky, tak i pro městské památky. Například město Brixen máme spojené se jménem našeho slavného spisovatele Karla Havlíčka Borovského, který sem byl poslán do vyhnanství. Ale na druhou stranu se mu zde špatně nedařilo. Bydlel v hostinci U Slona, který můžeme navštívit i my dnes a také tu pilně psal.
město v horách

Vznikl zde například Král Lávra, Křest svatého Vladimíra nebo Tyrolské elegie. Městu se také říká „Město biskupů“. Zřejmě podle sakrálních staveb, kterých se tu nalezne dostatečné množství. Jen kousek od místní katedrály se nachází kompletně zachovalý biskupský palác Hofburg a sídlili zde římští biskupové. V dnešní době zde můžeme obdivovat Diecézní muzeum, které má asi 70 sálů.
jižní tyrolsko

Národní jídla

Absolutní jedničkou a klasikou jihotyrolské kuchyně není nic jiného, než zkrátka knedlíky a to ve všech možných podobách. Špekové, špenátové, s červenou řepou nebo dokonce sýrové a samozřejmě existují i další varianty. Servírují se samozřejmě také snad všude. Takže v polévkách nebudou výjimkou, pak klasicky jsou hlavním chodem a také v různých podobách – pečené, vařené, lisované atd. Ze sladkostí bude hrát prim jablečný štrúdl nebo pohankový koláč. Navštívit tato místa bude neskutečný zážitek a to stojí za to.