Vyměňte obyčejné těstoviny za ty celozrnné


Každý z nás si dá alespoň jednou týdně na oběd nebo večeři nějak upravené těstoviny. Ačkoliv se to nezdá, setkáváme se s nimi snad v každém druhém pokrmu nebo polévce. Většina z nás sáhne v obchodě po těch obyčejných těstovinách, zkusili jste ale někdy koupit a uvařit celozrnné? V čem jsou lepší a proč bychom je měli zařadit do jídelníčku?

těstoviny

Celozrnné těstoviny se od normálních těstoviny liší v tom, že jsou vyrobeny z celozrnné mouky, ne z bílé. V tom jak vypadají a v ostatních surovinách, které se používají k výrobě však rozdíl nenajdete. Přesto jsou mnohem zdravější, protože mají vyšší obsah vlákniny, vitamínů i minerálů. Konkrétně vláknina je v těchto těstovinách vyšší o dvojnásobek. Stačí, když se podíváte na zadní stranu obyčejných a celozrnných těstovin v obchodě. Navíc obsahují více hořčíku, železa i zinku. Tyhle důvody už by vám měli stačit k tomu, abyste celozrnné těstoviny zařadily do svého jídelníčku.

Pokud se navíc snažíte zhubnout, jsou mnohem lepší než těstoviny obyčejné. Jelikož jsou více nutričně vyvážené a skvěle vás zasytí, mají stejný počet kalorií jako bílé těstoviny. Navíc můžete mít dobrý pocit z toho, že snažíte jíst zdravěji.

těstoviny penne

Kvůli koupi celozrnných těstovin však nemusíte měnit celý jídelníček. Stačí je pouze vyměnit za ty bílé. V tom, co z těstoviny vaříte, můžete pokračovat, protože na přípravě se vůbec nic nemění. Můžete mít tedy akorát výživnější špagety, těstovinový salát nebo lasagne. Celozrnné těstoviny jsou také výborné například s tuňákem nebo houbami a sýrem. Vyrábí se ve všech možných tvarech a velikostech, na výběr máte tedy opravdu z velké škály výrobků. Navíc si můžete vybrat z jaké celozrnné mouky vám těstoviny budou nejvíce chutnat. Tak se nebojte zkusit něco nového! Uvidíte, že vám opravdu zachutnají a už nebudete chtít žádné jiné.