Vše, co byste měli vědět o pěstování papriky

Papriku snad netřeba představovat. Patří mezi odrůdově nejrozmanitější zeleninové druhy. Zahrnuje ostré chilli, kvadratické a jehlancovité odrůdy, oblíbenou 'kapii', obří 'Lamuyo', tradiční pepřovou i množství dalších, u nás méně známých typů, jako je například Serrano, Poblano či Shishito.

Paprika se pěstuje po celém světě, a tak si lze jen těžko představit, že z Ameriky se začala šířit jen před několika sta lety. Ano, i paprika patří tak jako rajčata, brambory, dýně, kukuřice či fazole mezi zeleninu Nového světa.
rostlinka papriky

Je to náročná plodina vyžadující teplo od klíčení přes pěstování, až po období sklizně. Během vývinu nemá ráda střídání teplých a studených období, ani výraznější výkyvy teplot během dne.

Zde je pár tipů na jejich pěstování:

 

1. Kvalitní substrát

Na vysévání osiva použijte kvalitní výsevní substrát s upraveným pH v rozmezí 6 až 8, s nižším obsahem živin. V zasolených nebo kyselejších substrátech papriky rostou nevyrovnaně a často trpí chlorózami.

2. Setba v pravý čas

Nejoptimálnější období na vysévání papriky je druhá polovina února a začátek března. Delší den a více světla mladým rostlinkám prospěje. Vyseté semínka zasypte několika milimetrovou vrstvičkou jemně prosátého substrátu.
pěstování paprik

3. Dostatek tepla

Po vysetí substrát udržujte přiměřeně vlhký. Papriky potřebují ke klíčení vysoké teploty, ideálně 26 až 30 ° C. Přestože v bytě jim takové podmínky zabezpečíte jen těžko, zkuste se jim alespoň přiblížit. Myslete na to, že teplota je na prvním místě. Světlo až do objevení děložních lístků na druhém.

4. Přizpůsobení teploty

Když se začnou objevovat lístky, teplotu snižte na 20 až 22 ° C přes den a 14 až 16 ° C v noci.

5. Správná vlhkost

Rostoucí sazenice polévejte opatrně, ideálně 2- až 3krát za týden. Paprika nemá ráda přemokření, zemina proto musí mezi jednotlivými zálivkami mírně proschnout.

Ohodnoťte příspěvek