Jak zpracovávat produkty z naší zahrádky

Matička příroda se začíná pěkně činit, a tak na konci léta na zahrádkách i v lesích zbývá hodně úrody. A ať už vlastníte svůj malý kousek země nebo máte svého oblíbeného zelináře či farmáře, poradíme vám, jak skladovat ovoce a zeleninu přes zimu nebo zpracovávat plody tak aby si zachovaly co nejvíce vitamínů a minerálů.
červená mrkev

Skladování podle našich babiček

Nechte se inspirovat metodami našich babiček z dob, kdy nebyly ledničky ani mrazáky. Spousta tradičních způsobů je totiž využitelná i v dnešní době. Čerstvou zeleninu a ovoce ukládejte co nejdříve po sklizni nebo nákupu, ideální je dobře větraný, temný a chladný prostor. Pozor však na mráz, na ten jsou skladované potraviny často háklivé. Optimální teplota pro skladování zeleniny a ovoce je v rozmezí od 0 až 4 °C.
 V dřívější době se například brambory skladovaly na dřevěném uhlí, tímto způsobem si tak delší dobu zachovaly svou chuť a kvalitu po celou zimu. Kořenová zelenina jako je mrkev, celer nebo petržel se zase často zapichovaly a uschovávaly ve vlhkém písku. Ten se používá i pro skladování jablek nebo hrušek. Aby zůstalo ovoce šťavnaté a chutné až do jara, balil se každý plod zvlášť do papíru a vrstvy ovoce prokládané pískem pak naše babičky zavřely do dobře těsnící nádoby s víkem.
Věřili byste, že i v dobách kdy neexistovaly supermarkety, si naši předkové v lednu vychutnávali blumy nebo švestky? Ptáte se jak? Vysvětlení je prosté, využívali k tomu obyčejnou mouku. Plody se stopkami, které sbírali za suchého počasí, ukládali do sklenice a postupně prosypávali moukou. A když na ně dostali chuť, stačilo v sítu na krátký okamžik podržet nad parou z hrnce a prý pak švédský chutnaly jako právě utržené ze stromu.
sklizeň jablek
Pokud zrovna nejste majitelem sklepa, a přesto byste si chtěli ve vaší rodině zajistit přísun kvalitních vitamínů po celou zimu, svěřte se do rukou farmáři ve vašem okolí a objednejte si bedýnku. Díky ideálnímu skladovacímu postupu, jsou schopni farmáři i přes zimu dodat do bedýnek velice kvalitní produkty.

Jak zpracovávat produkty z naší zahrádky
Share